Deep tissue massage

Home / Deep tissue massage

DEEP TISSUE MASSAGE

ολιστική μάλαξη -Κέντρο Φυσικοθεραπείας και αποκατάστασης Αγρίνιο

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ DEEP TISSUE MASSAGE

Το Deep Tissue Massage (βαθύ μασάζ των ιστών) ήταν ήδη γνωστό και εφαρμοζόταν εδώ και πάρα πολλούς αιώνες από λαούς που ανακάλυψαν τα οφέλη που είχε για το ανθρώπινο σώμα, αποτελώντας στην ουσία μια ιεροτελεστία που σαν σκοπό είχε την ταυτόχρονη απελευθέρωση του σώματος και του πνεύματος.

DEEP TISSUE MASSAGE σαν θεραπευτικό μέσο

Υπάρχουν αναφορές για τη χρησιμοποίηση του DeepTissueMassage σαν θεραπευτικό μέσο από την Άπω Ανατολή, καθώς και τους αρχαίους Έλληνες και Αιγυπτίους, μέχρι τις Ινδίες και την Ταϋλάνδη. Η φιλοσοφία του, διαφοροποιούταν ανάλογα με την κουλτούρα του κάθε λαού συνδέοντας τον σωματικό πόνο με την ψυχή και το πνεύμα.

DEEP TISSUE MASSAGE στις ημέρες μας

Σήμερα, το Σουηδικό μασάζ είναι για τον Δυτικό Κόσμο, ότι πιο κοντά στην τεχνική που χρησιμοποιούσαν οι εν λόγω αρχαίοι πολιτισμοί. Στα μέσα της δεκαετίαςτου 1800, γιατροίτου Καναδά ανέπτυξαν για πρώτη φοράτην τεχνική.Το1949, η ΚαναδήγιατρόςTeresaPhimmer έδωσε τις πρώτες κατευθυντήριες γραμμές για τηντεχνική αυτή, την οποίαανέλυσεστο βιβλίο της, «Μύες –Τα αόρατα δεσμά σου» Από εκείνη την εποχή, το βαθύ μασάζ των ιστών άρχισε σιγά-σιγά να κατέχει περίοπτη θέση στην αθλητιατρική και τη φυσική αγωγή ως μέσο για την αποκατάσταση του χρόνιου πόνου και τη θεραπεία βλαβών των μαλακών μορίων.

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΑΤΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ DEEP TISSUE MASSAGE

Η «δυτική» ματιά


Κατά τη Δυτική άποψη της οστεοπαθητικής, το Deep Tissue Massage είναι ένα είδος θεραπευτικής μάλαξης, ιδιαίτερα χρήσιμο σε περιπτώσεις χρόνιας σύσπασης και έντασης των μυών. Τα αίτια των ενοχλήσεων και των πόνων που νιώθουμε προέρχονται από «κρυμμένες», κυρίως μικρότερες μυϊκές ομάδες του σώματός μας, (triggerpoints)οι οποίες βρίσκονται καλά προστατευμένες κάτω από μεγαλύτερες (όπως στην περιοχή του λαιμού, της πλάτης, της μέσης, των ώμωνγια παράδειγμά).
Τα trigger Points είναι εντοπισμένες περιοχές ευαισθησίας (οζίδια), στις βαθύτερες στοιβάδες του μυ, ο ερεθισμός των οποίων με μηχανική πίεση προκαλεί πόνο που συνήθως αντανακλάται σε άλλες συγκεκριμένες περιοχές. Γενικά:

• προκαλούν βράχυνση στο μυ με αποτέλεσμα τον περιορισμό εύρους κίνησης
• εμποδίζουν την κυκλοφορία του αίματος,
• περιορίζουν τη μυϊκή ευλυγισία
• προκαλούν πόνο και φλεγμονή

Η «ανατολική» ματιά
Η αντίπερα όχθη αντιμετωπίζει κάθε σωματικό σύμπτωμα ως αποτέλεσμα εσωτερικών διεργασιών. Για παράδειγμα ένα έντονο συναίσθημα θυμού και πίεσης μετά από λογομαχία (στη δουλειά ,τη σχέση, την οικογένεια) μπορεί να μην εκφραστεί, αλλά αυτό δεν εμποδίζει το ασυνείδητο σώμα(φυτικό νευρικό σύστημα) να κάνει ήδη τη σύσπαση για να εμποδίσει την πράξη.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση τη σύσπαση στο πίσω μέρος των δελτοειδών για να συγκρατήσει τα χέρια πίσω στη διάρκεια του θυμού. Συγκρατώντας τις μη εκφρασμένες συγκινήσεις μέσα σε σφιχτούς μυς, περιορίζουμε τη βίωση των αρνητικών καταστάσεων, ωστόσο δημιουργούμε ένα μόνιμο «κλουβί» που μας εμποδίζει να εκφραστούμε και να βιώσουμε την ευτυχία.

Το σύστημά μας δε διαχωρίζει τα συναισθήματα τόσο σε «θετικά» και «αρνητικά», όσο σε εκφρασμένα και κατασταλμένα. Απωθημένη στους μυς και τους ιστούς οργή είναι το ίδιο επικίνδυνη για την ισορροπία μας όσο η κατασταλμένη στην κοιλιά λαχτάρα και ελπίδα. Είναι η καταστολή που κάνει αρνητικό ένα συναίσθημα, και όχι η «ηθική» και «πνευματική» του διάσταση.
Κατά την Αγιουβέρδα, το πανάρχαιο αυτό ολιστικό σύστημα υγείας,με τις βαθιές πιέσεις μας δίνονται περισσότερα εργαλεία να απελευθερώσουμε εντάσεις και να επαναφέρουμε το σώμα πλησιέστερα στην αρχική του ισορροπία. Ανοίγουμε χώρο στους ιστούς και κατ` επέκταση στα όργανα που αντιστοιχούν σε κάθε περιοχή.
Κατά μία έννοια, αγγίζουμε βαθύτερα όχι μόνο το σώμα, αλλά και την ψυχή του θεραπευόμενου. Αυτό έχει σανσκοπό την επαναφορά και διατήρηση της ισορροπίας σώματος, ψυχής και πνεύματος.
Σε καθαρά σωματικό επίπεδο, δουλεύοντας μ αυτό τον τρόπο, μπορούμε σταδιακά να «ξεφορτώσουμε» το σύστημα από το σωματικό αποτέλεσμα του μακροχρόνια απωθημένου συναισθηματικού φορτίου.

ΠΩΣ ΕΝΕΡΓΕΙ ΤΟ DEEP TISSUE MASSAGE

Όπως προαναφέρθηκε, οι τεχνικές των εν τω βάθει πιέσεων των ιστών χρησιμοποιούνται και σήμερα από θεραπευτές με διαφορετικές αρχές. Είδαμε πως συνδέονται αυτές οι απόψεις μεταξύ της Δυτικής και Ανατολικής φιλοσοφίας για το σώμα ,την παθολογία του και την ισορροπία του με την ψυχή και το πνεύμα.

Το Deep Tissue Massage προσεγγίζει και ενεργεί στους εν τω βάθει ιστούς του μυϊκού συστήματος, ανακουφίζοντας από χρόνιους πόνους.(κακή στάση ύπνου ή στην εργασία, έντονη αθλητική δραστηριότητα, παλιός τραυματισμός). Αυτό το πετυχαίνει με αργά χτυπήματα ή με βαθιές δακτυλικές πιέσεις, είτε στην πορεία, είτε κάθετα στις μυϊκές ίνες, τους τένοντες και την περιτονία.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη χαλάρωση όχι μόνο των επιφανειακών μυών, αλλά ολόκληρης της δομής και της πορείας των μυϊκών ομάδων και των συνδετικών ιστών που βρίσκονται εν τω βάθει και αποτελούν τη δεύτερη και την τρίτη στοιβάδα του μυϊκού συστήματος. Σε νευρολογικό επίπεδο με το Deep Tissue Massage ενεργοποιούνται ειδικοί νευρικοί υποδοχείς του περιφερικού νευρικού συστήματος που συμβάλουν μέσω νεύρο-αντανακλαστικών μηχανισμών στην μείωση των εντάσεωντου σώματος και του εγκεφάλου.