Φυσικά μέσα

Home / Φυσικά μέσα

Φυσικοθεραπευτικά μέσα

Το φυσικοθεραπευτικό πρόγραμμα που ακολουθείται στο κέντρο μας είναι εξατομικευμένο για το κάθε ασθενή προκειμένου να επιτύχουμε την καλύτερη και αποτελεσματικότερη αποκατάσταση του αφού προηγουμένως έχει προηγηθεί η αξιολόγηση του ασθενή από το προσωπικό μας.

Φυσικά μέσα

Με τον όρο φυσικά μέσα περιγράφονται οι μορφές ενέργειας ή τα φυσικά υλικά που όταν εφαρμοστούν στον ανθρώπινο οργανισμό προκαλούν διάφορες αντιδράσεις. Τέτοια μέσα είναι το θερμό, το ψυχρό, η πίεση, ο ήχος, ο ηλεκτρομαγνητισμός και ο ηλεκτρισμός.

Τα μηχανήματα που χρησιμοποιεί η φυσικοθεραπεία έχουν σκοπό να ανακουφίσουν τα συμπτώματα των ασθενών όπως ο πόνος, το οίδημα, η φλεγμονή, η μείωση της κινητικότητας και της μυϊκής δύναμης και η διαταραχή της ισορροπίας και της ιδιοδεκτικότητας

Το εργαστήριο μας διαθέτει τα εξής μηχανήματα:

  • Μηχανήματα ηλεκτροθεραπείας

    Η ηλεκτροθεραπεία, είναι μία ανώδυνη μέθοδος παθητικής γυμναστικής που εφαρμόζεται τοπικά. Μέσω ηλεκτροδίων, διοχετεύεται χαμηλής τάσης ρεύμα τοπικά στο σημείο εφαρμογής, και μέσω της κίνηση των ηλεκτρονίων (του ρεύματος) επιτυγχάνει την επιθυμητή σύσπαση και εκγύμναση των μυών.

  • Υπέρηχος

  • Laser

    Η δράση του Laser μέσω της βιοδιέγερσης μπορεί να προσφέρει:

    1.  Aναλγητική δράση. Λόγω της επιρροής στην σύνθεση της ενδορφίνης.
    2. Αποιδηματική – Αντιφλεγμονώδη δράση. Λόγω της αύξησης της προσταγλανδίνης και μετατροπή αυτής σε προστακυκλίνη.
    3. Αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος εξ’αιτίας διαστολής των μικρών αρτηριδίων και των τριχοειδών αγγείων. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την περαιτέρω οξυγόνωση όλου του οργανισμού.
    4. Αύξηση του κυτταρικού μεταβολισμού, απομάκρυνση τοξινών, διοξειδίου του άνθρακα και άλλων άχρηστων προϊόντων. Δραστηριοποίηση των ηλεκτρολυτικών ανταλλαγών του κυτταρικού πρωτοπλάσματος. Χαλάρωση μυϊκών σπασμών.
    5.  Τόνωση της σύνθεσης του κολλαγόνου και των πρωτεϊνών στα κύτταρα του δέρματος.
    6. Αύξηση της αντοχής των νευρικών κυττάρων.
    7. Αύξηση οστεογένεσης με αποτέλεσμα την πώρωση καταγμάτων.
    8. Δραστηριοποίηση και τόνωση των ανοσολογικών μηχανισμών και αύξηση παραγωγής αντισωμάτων D.N.A – R.N.A
  • Tecar(ραδιοσυχνότητα)

    To Tecar Therapy παρέχει αποτελεσματική θεραπεία σε όλες τις μυοσκελετικές παθήσεις. Η ενέργεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οξεία ή χρόνια φάση και τα αποτελέσματα της είναι εμφανή από την πρώτη συνεδρία αυξάνοντας το εύρος κίνησης και μειώνοντας δραστικά τον πόνο.

    Η ενέργεια προκαλεί στο κυτταρικό περιβάλλον ροή ιόντων Na και Κ με εξαιρετικά ταχείες ηλεκτρικές ταλαντώσεις. Αυτές οι ταλαντώσεις οδηγούν στη αύξηση της διαπερατότητας της κυτταρικής μεμβράνης. Έτσι, ευνοούνται οι ανταλλαγές ιόντων και κατ’ επέκταση, η ταχύτερη επούλωση των ιστών.

    Το TECAR αναστέλλει την αίσθηση του πόνου άμεσα και για περισσότερο από 48 ώρες. Το φαινόμενο αυτό εξηγείται από τις ταλαντώσεις της ενέργειας που διαταρράσσουν τη συμβατική εναλλαγή (υπερπόλωση, αποπόλωση) του σήματος πόνου. Έτσι, οι νευρικές ώσεις διακόπτονται και ο ασθενής νιώθει άμεσα το ευεργετικό αποτέλεσμα. Παράλληλα βοηθάει την απελευθέρωση ενδορφινών για διαρκή αναλγησία.

    Με την αύξηση της έντασης της ενέργειας TECAR, η φυσική αντίσταση των βιολογικών ιστών μετατρέπει την ενέργεια σε θερμότητα (ενδογενής διαθερμία), η οποία αυξάνει τις αγγειακές και λεμφικές ροές.

  • Shockwave

    Αρχές λειτουργίας

    Γενικές επιδράσεις της Θεραπείας Ωστικών Κυμάτων (Radial Shockwave Therapy) (RSWT): Επίδραση έπειτα από μερικά λεπτά/ώρες θεραπείας

    Τα εγκάρσια ωστικά κύματα: Διεγείρουν τις επιδερμικές ίνες των περιφερειακών νεύρων, που ενεργοποιούν τους μηχανισμούς αποφυγής του πόνου στο οπίσθιο κέρας του νωτιαίου μυελού (θεωρία ελέγχου της Πύλης του Πόνου). Αλλάζουν το τοπικό περιβάλλον των κυττάρων, έτσι ώστε να ελκύονται οι ουσίες που μπλοκάρουν το ερέθισμα του πόνου. Διεγείρουν την έκλυση ενδορφινών, που μειώνουν την τοπική ευαισθησία στον πόνο.

    Επίδραση έπειτα από μερικές ημέρες / μήνες/ έτη θεραπείας: Τα ωστικά κύματα επηρεάζουν την λειτουργία της κυτταρικής μεμβράνης. Σαν αποτέλεσμα οι αισθητήρες του πόνου δεν παράγουν πλέον σήματα πόνου. Η χρόνια φλεγμονή μετατρέπεται σε οξεία φλεγμονή (που εντοπίζεται και αντιμετωπίζεται από τον οργανισμό). Ενεργοποιούνται οι αυτόματοι μηχανισμοί επούλωσης του οργανισμού.

  • CPM

  • Λεμφικός κυκλοφορητής

  • Θερμά επιθέματα

  • Ψυχρά επιθέματα

  • Δινόλουτρο