Ορθοπαιδικές Παθήσεις

Home / Ορθοπαιδικές Παθήσεις

ορθοπαιδικές παθήσεις

Η Φυσικοθεραπεία είναι η θεραπευτική προσέγγιση που βασίζεται στα φυσικά μέσα (κίνηση, φως, νερό, ηλεκτρικό ρεύμα κ.λπ.) που χρησιμοποιούνται από τον εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας πτυχιούχο Φυσικοθεραπευτή, για θεραπευτικούς σκοπούς. Απευθύνεται στο σύνολο σχεδόν των παθήσεων που προκαλούν πόνο και κινητική δυσλειτουργία στον ασθενή και μπορεί να εφαρμοστεί ανεξάρτητα, είτε παράλληλα με την συνεργασία άλλων ιατρικών ειδικοτήτων. Είναι ένα αναγνωρισμένο επάγγελμα υγείας διεθνώς και εφαρμόζεται αποκλειστικά από Πτυχιούχους Φυσικοθεραπευτές (που κατέχουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και είναι μέλη του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών). Ο Φυσικοθεραπευτής έχει άριστη γνώση της ανατομίας, της φυσιολογίας, της κινησιολογίας, της εμβιομηχανικής του ανθρώπινου σώματος και μπορεί να αξιολογήσει τα μηχανικά αίτια που προκαλούν τον πόνο ή την κινητική δυσλειτουργία

  • Αυχενικό Σύνδρομο

    Στο αυχενικό σύνδρομο, καθώς οι δίσκοι αυτοί αφυδατώνονται και συρρικνώνονται, εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια οστεοαρθρίτιδας, όπως ο σχηματισμός οστικών προεξοχών κατά μήκος των άκρων των οστών.

    Το αυχενικό σύνδρομο είναι μια πολύ συχνή πάθηση που επιδεινώνεται όσο μεγαλώνει το άτομο ηλικιακά. Πάνω από το 85% των ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών έχουν προβλήματα αυχενικής σπονδύλωσης.

  • Οσφυαλγία

    Ο όρος οσφυαλγία σημαίνει απλά «πόνος στην περιοχή της οσφύος», δηλαδή χαμηλά στη μέση. Η οσφυαλγία είναι πολύ συχνή πάθηση. Αν και στις περισσότερες περιπτώσεις οι κρίσεις περνούν με απλή φαρμακευτική αγωγή σε σύντομο χρονικό διάστημα, υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες η οσφυαλγία οδηγεί σε παρατεταμένα προβλήματα.

    πηγη :https://www.hygeia.gr/osfyalgia-isxialgia-pote-prepei-na-anisyxoyme/ © hygeia.gr

  • Ισχιαλγία, Παθήσεις μεσοσπονδυλίου δίσκου, Σπονδυλόλυση

    Iσχιαλγία ονομάζουμε τον πόνο στο πόδι που ξεκινά από την περιοχή του γλουτού (ισχίου), και συνεχίζει κατά μήκος του μηρού, της γάμπας (γαστροκνημίας), έως το άκρο πόδι. Σχεδόν πάντα οφείλεται σε πίεση μιας νευρικής ρίζας του ισχιακού νεύρου από κήλη ενός μεσοσπονδυλίου δίσκου χαμηλά στη μέση, στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Υπάρχουν περιπτώσεις που συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα όπως μούδιασμα ή υπαισθησία του ποδιού και μυϊκή αδυναμία που μπορεί να προκαλέσει δυσκολία ή σύρσιμο του ποδιού στο περπάτημα.

    πηγή: https://www.hygeia.gr/ti-einai-i-kili-mesospondylioy-diskoy-kai-poy-ofeiletai-i-isxialgia/ © hygeia.gr

  • Οστεοπόρωση

    Η οστεοπόρωση είναι χρόνια πάθηση του μεταβολισμού των οστών, κατά την οποία παρατηρείται σταδιακή μείωση της πυκνότητας και ποιότητάς τους, με αποτέλεσμα αυτά με την πάροδο του χρόνου να γίνονται πιο εύθραυστα και λεπτά. Έτσι προκαλείται αυξανόμενος κίνδυνος κατάγματος (σπασίματος) των οστών, καθώς μειώνεται η ανθεκτικότητα και η ελαστικότητά τους.[1] Τα τελευταία 30 χρόνια η έρευνα πάνω στην Οστεοπόρωση, ξεκινώντας από το μηδέν σχεδόν, σημείωσε αλματώδη εξέλιξη, την οποία πυροδότησε το πρόβλημα Οστεοπόρωσης των αστροναυτών – κοσμοναυτών διαρκείας, αλλά και η συνεχής γήρανση του πληθυσμού.

    πηγή :wikipedia

  • Περιαρθρίτιδα Ώμου

    Η περιαρθρίτιδα είναι ένας γενικός όρος που αναφέρεται στην παθολογία στην περιοχή του ώμου.

    Είναι πιθανό δηλαδή κάποιος που πονάει στον ώμο και δεν μπορεί να σηκώσει το χέρι του σε γωνία 90 μοιρών, όταν επισκεφθεί τον ορθοπεδικό να του πει ότι πάσχει από περιαρθρίτιδα του ώμου.

    Τα περισσότερα προβλήματα του ώμου σχετίζονται με βλάβες κυρίως στα μαλακά μόρια (μυϊκές ομάδες, σύνδεσμοι και τένοντες) και λιγότερο από οστική συμμετοχή. Τα νοσήματα ταξινομούνται σε τρεις μεγάλες κατηγορίες:
    -Τενοντοπάθεια των στροφέων
    -Αστάθειες (πρόσθια, οπίσθια, πολυαξονική)
    -Αρθρίτιδες

    πηγή:onmed.gr

  • Τενοντίτιδα - Επικονδυλίτιδα

    Τενοντίτιδα είναι μια φλεγμονή στους τένοντες. Οι τένοντες είναι σαν “σχοινιά” από σκληρό, ινώδη συνδετικό ιστό, που συνδέουν τους μυς με τα οστά.
    Η τενοντίτιδα μπορεί επίσης να επηρεάσει όχι μόνο το κύριο σώμα του τένοντα, αλλά και το τμήμα της σύνδεσής του με τον μυ. Όταν οι τένοντες είναι υγιείς, έχουν μια αστραφτερή λευκή όψη στο γυμνό μάτι.
    πηγη:iatropedia.gr
  • Αποκατάσταση μετά από Χειρουργεία

    Τις περισσότερες φορές μετά από ένα χειρουργείο στο μυοσκελετικό σύστημα έρχεται η φυσιοθεραπευτική αποκατάσταση. Σχεδόν σε όλες τις χειρουργικές παρεμβάσεις η φυσικοθεραπεία έχει βασικό ρόλο για την βελτίωση και τη λειτουργικότητα του μέλους όπου έγινε η επέμβαση. Είναι πολύ μεγάλη η λίστα παρέμβασης της φυσικοθεραπείας μετά από ένα χειρουργείο.